Moet er bij een huwelijk op corona getest worden?

De regels van de overheid zijn helder; bij een huwelijksvoltrekking mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn. Dit is inclusief kinderen en exclusief personeel. Gasten op een bruiloft moeten altijd 1,5 meter afstand kunnen houden van elkaar. Het is afhankelijk van de locatie of een mondkapje verplicht is. Vraag uw trouwlocatie welke regels zij hanteren.
Het is ook verstandig om te checken wat de trouwlocatie zegt over het aantal toegestane gasten. Het kan zijn dat deze binnen een maximum aantal zitplaatsen heeft (bij 1,5 meter afstand)
Ook buiten is het niet toegestaan om bij elkaar te zijn in groepen van meer dan 2 personen, uitgezonderd personen die samen op 1 woonadres wonen. De uitzondering van 30 personen geldt alleen voor de huwelijksvoltrekking zelf en niet voor een (spontane) samenkomst na afloop.
De plechtigheid is alleen voor genodigden. De uitnodiging is de reservering.

Het is dus niet verplicht om u en uw gasten te laten testen, maar, zeker bij klachten, kan een eventuele sneltest snel uitsluitsel geven of men al dan niet besmet is met het coronavirus.

Huwelijk als onderdeel geloofsbelijding

Voor een huwelijksvoltrekking als onderdeel van het belijden van een geloof of levensovertuiging, gelden alle regels die gelden voor het belijden van een geloof of levensovertuiging. Dit houdt in dat er geen regels zijn voor het maximaal aantal personen in een kerk, moskee, synagoge of ander gebedshuis. Ook is er geen verbod op zingen.

Valt u onder een risicogroep? Dan krijgt u het advies extra voorzichtig te zijn. Het kan handig zijn u via een sneltest te laten testen. Hiermee wordt snel duidelijk of u actueel besmet bent met het coronavirus of niet.

Receptie na afloop

Voor de receptie of feestelijkheden na afloop van de huwelijksvoltrekking bij een eet- en drinkgelegenheid gelden de regels voor de horeca. Het is wellicht mogelijk om natuurlijk iets qua take-away food of een flesje drank te regelen voor de gasten, zodat zij thuis, eventueel via een lifestream, na kunnen borrelen.
Thuis mag maximaal 1 persoon per dag worden ontvangen en moet men afstand van elkaar houden.

Thuisblijven bij klachten

Alle aanwezigen moeten thuisblijven bij klachten en zich op corona laten testen, Klachten kunnen neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten, verhoging of koorts zijn. Ook als er huisgenoten zijn met koorts, benauwdheid of beide is het verplicht om thuis te blijven.

Recente artikelen

Reizen tijdens Corona pandemie

Het advies van de overheid is om niet te reizen tenzij het absoluut noodzakelijk is. Elke reis verhoogt de kans op meer besmettingen in Nederland en in het buitenland.

Verschillende testen

Er zijn vele coronavirussen maar deze ziekte wordt officieel SARS-CoV-2 of COVID-19 genoemd. Gemakshalve noemen we het in deze blog coronavirus.

Zijn coronatesten betrouwbaar?

Het kabinet wil in 2021 overgaan tot grootschaliger en vaker testen op het coronavirus, ook van mensen zonder klachten. Zodat er meer mogelijkheden ontstaan om de samenleving te openen en er tegelijkertijd goed zicht op (deverspreiding van) het virus gehouden kan worden.

Hoe zit het met immuniteit ?

Uit een studie van het prestigieuze King’s College in Londen blijkt dat de immuniteit tegen het coronavirus op basis van antistoffen meestal na enkele maanden verdwijnt.