Verschillende testen

1. De corona PCR-test keel/neus swap

Hiermee wordt door een arts met een wattenstaafje keelslijm afgenomen en naar het laboratorium gestuurd om te onderzoeken of het virus hierin aanwezig is. De PCR-test is bijzonder betrouwbaar en toont ook kleine hoeveelheden genetisch materiaal van het coronavirus aan. Daarom wordt deze corona test wereldwijd gezien als de gouden standaard. De verwerking en analyse van de PCR-test kost echter tijd.

2. Antigeen-sneltesten

Deze reageren op bepaalde eiwitten (antigenen) van het coronavirus. Een aantal van deze testen zijn gevalideerd door het RIVM voor mensen met klachten.

Recente artikelen

Reizen tijdens Corona pandemie

Het advies van de overheid is om niet te reizen tenzij het absoluut noodzakelijk is. Elke reis verhoogt de kans op meer besmettingen in Nederland en in het buitenland.

Zijn coronatesten betrouwbaar?

Het kabinet wil in 2021 overgaan tot grootschaliger en vaker testen op het coronavirus, ook van mensen zonder klachten. Zodat er meer mogelijkheden ontstaan om de samenleving te openen en er tegelijkertijd goed zicht op (deverspreiding van) het virus gehouden kan worden.

Hoe zit het met immuniteit ?

Uit een studie van het prestigieuze King’s College in Londen blijkt dat de immuniteit tegen het coronavirus op basis van antistoffen meestal na enkele maanden verdwijnt.